2021. szeptember 27., hétfő

Hihetetlen zászló, ill. zászlótörténet 1956-ból. Kurriózum! - Jelenlegi ára: 29 500 Ft

1956. 10. 23. -án Budapesten, ill. vidéken egy két nap múlva a Forradalmi események az egész országra kiterjedtek.
Több minden történt ezután, de ami a történet szempontjából lényeges: október 26. -tól, egyes információ szerint 27. -től hívatalosan is lecserélték a Magyar Népköztársaság címerét az u. n. "Rákosi" címer helyett már például a napilapok, a hívatalos levelek, stb. az u. n. "Kosuth" korona nélküli kisalakú címert vezették be.
Gondolom több helyen, - de Edelényben biztosan - a 2. sz Általános Iskolában az elsők között cserélték le a  hagyományos vörös régi, címeres lobogót ( ami a Bors Vezér Iskola és Zrínyi Ilona uttörőcsapat) -é volt egy ideiglenes, teljesen fehér, de a 48-as mintájú farkasfogas nemzeti színű és már az új címerű lobogóra.
Mivel sajnos nagyon hamar elbukott a forradalom, visszatért egy a korábbihoz hasonló elvi alapú rendszer, ezért az következő új ( "Kádár" ) címeres zászló elkészítéséig úgy adtak engedélyt a középső, a mostani tételben szereplő fehér zászló használatáig, hogy a zászló közepére hímzett selyemcérnás címert vissza kellett fejteni, és vissza kellett bontani. Ez szándékosan nem "sikerült"  teljesen, mert mint látható nagyon jól látszik a címer körvonala, és a fonalak maradványa máig fennmaradt.
Úgy maradt meg ez a páratlan és felbecsülhetetlen érték, hogy egy lelkiismeretes tanár a megsemmisítési parancs ellenére és helyette eldugta, őrizte, és csak 1990. után merte elővenni.  
Ez a hatalmas, 205 x 140 cm-es zászló nemcsak az Edelény-i lokálpatrióták, hanem az egyetemes magyar 56-os történelem méltó része lesz!


Jelenlegi ára: 29 500 Ft
Az aukció vége: 2021-09-27 23:05 .